Profiel EU leider

Viorica Dăncilă

Archief

De eerste vrouwelijke premier van Roemenië, Viorica Dăncilă, was bijna twee termijnen Europarlementariër. Die Brusselse ervaring zal goed van pas komen als voorzitter van de EU-raad van regeringsleiders het komende half jaar. Dăncilă studeerde af als ingenieur en was lerares voordat ze een carrière maakte binnen de sociaal-democratische PSD, bij de vrouwenorganisatie van die partij, als gemeenteraadslid en districtsvertegenwoordiger.

Het EU-voorzitterschap van haar land zal volgens onze premier Rutte voornamelijk worden herinnerd omdat overeenstemming over de Europese begroting 2020 – 2017 zal moeten worden verkregen, daarmee kan Roemenië echt haar stempel drukken, aldus Rutte tijdens een bezoek aan Boekarest in september 2018.

“We zijn het niet eens over alle punten, zoals Schengen, maar het is waar dat we het eens zijn over vele andere zaken: Het Europese project is heel belangrijk, een sterke markt waarin alle lidstaten samenwerken, met het oog op de collectieve veiligheid voor al haar burgers.’’, aldus Rutte tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Roemeense collega. De Nederlandse premier was in Boekarest ook om te spreken over bilaterale en economische betrekkingen tussen Nederland en Roemenië. Hij roemde daarbij de toename van de handel tussen Roemenië en Nederland en de sterke economische groei in Roemenië.