Voorzittersprofiel

Roemenië voor het eerst voorzitter EU

Archief

Roemenië neemt de eerste helft van 2019 de EU-voorzitterschapshamer over van Oostenrijk. Roemenië is sinds 2007 lid van de EU en beleeft het voorzitterschap voor het eerst. Het belooft een interessant voorzitterschap te worden voor de Roemenen, met de BREXIT (29 maart) en de verkiezingen voor het Europese Parlement (23 mei) op het programma.

30 jaar na de val van dictator Chaucesku, zwaait de sociaal-liberale regering Dancila de scepter in Boekarest over bijna 20 miljoen Roemenen. Viorica Dancila is sinds 2018 de eerste vrouwelijke premier van Roemenie. Het land wil de nationale munteenheid de Leu graag in wisselen voor de Euro – maar voldoet vooralsnog niet aan de criteria. Roemenië is momenteel nog geen lid van het Schengengebied, waarbinnen vrij reizen mogelijk is, het toetredingsproces wordt momenteel doorlopen.

Met Brexit voor de deur is ‘cohesie’ een logische prioriteit tijdens het EU-voorzitterschap van een van de armste landen in de EU: Roemenië is een netto-ontvanger van EU-gelden. Ook veiligheid en de rol van de EU als speler op het wereldtoneel zijn prioriteiten tijdens dit voorzitterschap.

 

Voorzitter sinds: 1 januari 2019 EU-Lid sinds: 1 januari 2007 Oppervlakte: 238.400 km² Inwoners: 19.870.000