Voorzittersprofiel

Kroatië: Jongste EU lidstaat, eerste maal voorzitter, beeft

Archief

Update: EU-voorzitter: Kroatië werd op 22 maart opgeschrikt door een krachtige aardbeving, 5,3 op de schaal van Richter. In de hoofdstad Zagreb is veel materiële schade, er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld, wel een aantal gewonden. De impact van de aardbeving op het Kroatische voorzitterschap van de EU is minimaal, wegens de Corona-lockdown in het land waren bijeenkomsten met Europese collega’s toch al geschrapt.

Het motto ‘a strong Europe in a world of challenges’ van het Kroatische voorzitterschap is toepasselijk in tijden van Corona, de Brexit, de Europese meerjarenbegroting en migratiestromen. Ook de migratie binnen Europa, van Oost naar West is een van de prioriteiten van het Kroatische voorzitterschap: zij pleiten voor het verkleinen van de verschillen tussen de lidstaten door het versterken van de Europese fondsen voor sociale cohesie. Verder hebben de Kroaten ook klimaatbeleid en het versterken van de kenniseconomie hoog op de agenda gezet. Sinds de Kroatische toetreding tot de EU, is de handel vanuit Nederland bijna verdubbeld. We importeren met name schoenen, medicijnen en elektronica uit Kroatië en exporteren medicijnen, toestellen voor telecommunicatie en vlees via de Europese interne markt. Een bekende Kroaat is Nikola Tesla, de uitvinder van de wisselstroom.

Voorzitter sinds: 1 januari 2020 EU-Lidstaat sinds: 1 juli 2013 Hoofdstad: Zagreb Oppervlakte: 56.594 m2, bijna anderhalf keer zo groot als Nederland Inwoners: 4,2 miljoen