Profiel EU leider

Karin Kneissl

Archief

Karin Kneissl is een Oostenrijks partijloos politica en huidig minister van Europa, Integratie en Buitenlandse Zaken van Oostenrijk. Ze werd door de FPÖ voorgedragen voor deze functie in het kabinet-Kurz en op 18 december werd Kneissl daadwerkelijk beëdigd. De FPÖ wordt over het algemeen beschouwd als een populistische, nationalistische en liberaalconservatieve partij.

Kneissl werd geboren in Wenen, maar verhuisde in haar jeugd naar Amman, een stad in Jordanië. In haar jeugd was ze al veel betrokken bij de politieke ontwikkelingen van het land. Van 1983 tot 1987 studeerde ze aan de Universiteit van Wenen, waarna ze verder studeerde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Universiteit van Jordanië in Amman. Ze was actief in de lokale politiek en werkte ze voor het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomaat en kabinetschef van een van haar voorgangers.

Ze is bekend van haar felle kritiek op onder anderen de Europese Unie, met name op Jean-Claude Juncker. Ze was voorstander van de onafhankelijkheid van Catalonië en is kritisch op massa-immigratie. Minister Kneissl werkte als journalist en trad op als duider in de media, ook is ze actief betrokken bij een aantal maatschappelijke organisaties in Oostenrijk. Kneissl is auteur van verschillende boeken over China, het Midden Oosten, globalisering en testosteron in politieke gebeurtenissen.

Naast haar moedertaal Duits spreekt Kneissl Arabisch, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Hebreeuws, Hongaars en Spaans.

 

 

Dr. Karin Kneissl geboren: 18 januari 1965