Over Europese lobby: vlees

[Voorbeeld artikel] Onder vermoedelijke druk van ‘de vleeslobby’ zou niet alleen subsidiegeld voor vleesreclame zijn teruggekeerd in het ‘van Boer-tot-Bord’ voorstel van de Europese Commissie, ook zou dieet-advies uit de tekst zijn afgezwakt. Wakker Dier hekelde de Europese Commissie eerder deze week en de Nederlandse EuroparlementariĆ«r Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren heeft een debat aangevraagd voor komende week.

In het voorstel, gepresenteerd door Eurocommissaris Timmermans, staat nu te lezen dat de Commissie adviseert om ‘minder rood en bewerkt vlees’ te eten voor een betere gezondheid en klimaat, waar in een eerdere versie nog stond dat ‘minder vlees’ eten tot dat resultaat zou leiden.

In ‘Farm to Fork’, wordt de uitvoeringsstrategie voor de Green Deal voor landbouw, voedsel en biodiversiteit uiteengezet. Dit voorstel kan nu vanuit het Europese Parlement worden aangepast. Boerenorganisatie LTO Nederland geeft in een reactie aan dat de strategie te ver voor de realiteit uitloopt. Greenpeace reageert positief, maar vindt de plannen juist te weinig ambitieus.