Ondertussen in Den Haag...

Europese begroting flinke kluif voor Minister Hoekstra

Archief

Onze Minister van Financiën, Wobke Hoekstra, heeft een flinke Europese kluif waar hij zijn tanden in kan zetten: de Europese begroting 2020 – 2027. De kortingen die Nederland als groot nettobetaler ontving gaan verdwijnen naar alle waarschijnlijkheid, waardoor we op basis van de huidige afdrachten aan de EU jaarlijks zo’n 1,7 miljard meer gaan bijdragen aan deze begroting dan voorheen. Tegen het einde van de looptijd van de volgende begroting, is die tegenvaller in het slechtste geval opgelopen tot 3 miljard, vertelde Hoekstra de Tweede Kamer afgelopen november.

Met de Brexit voor de deur wil Hoekstra met andere noordelijke lidstaten het pleidooi voor een kleinere EU begroting laten doorklinken in de discussie over de hervorming van de eurozone. ‘’Als we doorgaan op de huidige ingeslagen weg stijgen de afdrachten van 8,5 miljard euro naar 10 miljard euro in 2027’’, zegt de minister. Hervorming van de EU begroting wordt nog een flinke dobber!

Een Europese overwinning heeft Hoekstra ook al in de pocket. Na lange onderhandelingen kwam hij met zijn Euro-collega’s overeen dat het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) al voor 2024 ook als vangnet voor probleembanken wordt ingezet. Het idee van een ‘eurozonebegroting’ is daarmee van tafel.