De Vijf: Verstandig of Vrekkig?

[Voorbeeld artikel] De ‘Verstandige Vijf’ – Nederland, Oostenrijk, Finland, Zweden en Denemarken – publiceerden vandaag een tegenvoorstel voor het voorstel van Merkel en Macron on ruim 500 miljard euro te geven aan lidstaten van de Europese Unie die economisch het zwaarst zijn getroffen door de invoering van een lockdown ter bestrijding van het coronavirus.

Premier Rutte en zijn collega’s uit Oostenrijk, Finland en Denemarken, in Zuid-Europa ook wel de ‘Vrekkige Vijf’ genoemd, willen geen steun geven in de vorm van giften, maar leningen verstrekken aan de zuidelijke lidstaten, op basis van strenge begrotingsvoorwaarden. Ook zijn ‘de Vijf’ tegen het aangaan van gezamenlijke leningen, Eurobonds genaamd. De Europese Commissie komt ook nog met een eigen plan, dus terwijl de discussie in Brussel voortgaat, vraagt Bruz.nl zich af hoe de Nederlandse politiek hierin staat.

Bij Forum voor Democratie zijn ze niet blij met het Merkel-Macron plan: Europarlementariër Rob Roos laat op Twitter weten het een pervers plan te vinden dat geblokkeerd moet worden. In NRC heeft vraagt collega Dirk-Jan Eppink een twistgesprek met zijn tegenpool Sophie In’t Veld van D66, wat haar collega’s in de Tweede Kamer gaan doen, wanneer de regering het Merkel-Macron plan afschiet, waar In’t Veld groot voorstander van is. Eppink: ”Europa is Haagse politiek, en omgekeerd.” Paul Tang, Europarlementariër van de PvdA noemde het voorstel van De Vijf een non-voorstel: ”Geen medicijn maar #HydroxyChloroquine”, aldus Tang op Twitter: